Arazi Robot

Görev Tanımı


Bu kategoride robotlar daha önceden belirlenen, zorluk düzeyi olan, çeşitli engellerin bulunduğu pistimizdeki bölümleri aşarak parkuru en az hata ile ve en kısa sürede tamamlamaya çalışırlar.

Yarışmanın Genel Özellikleri


  1. Robotlar yarışma günü açıklanacak olan kura sonuçlarına göre sırayla yarışırlar.
  2. Hakemler tarafından robotun karşılaşmaya çağrılmasından itibaren 2 dakika içinde piste gelmeyen robot diskalifiye edilir.
  3. Yarışmacıların yarışma esnasında robotlara toplam 4 müdahale hakkı vardır. Bu müdahalelerin herhangi birinde 1 defaya mahsus olmak üzere teknik mola alınabilir. Teknik molada pist dışından herhangi bir malzeme eklenmesi ya da değiştirilmesi yapılamaz. (Pil değişimi yapılamaz.) Teknik mola 2 dakika ile sınırlıdır. Yapılan her müdahalede ceza puanı yazılır.
  4. Yarışmacıların pisti tamamlamak için toplam 4 dakika süresi vardır. Bu süre içerisinde pisti bitiremeyen yarışmacılar elenir.
  5. Pistin bölümlerine yarışma durumuna göre, hakemlerin kararıyla belli aralıklarla malzeme eklemeleri yapılacaktır. Su, çamur, toprak gibi…
  6. Belirtilen kuralların dışında yaşanacak kararsızlıklarda son kararı yarışmanın hakemleri ve koordinatörler verecektir.
  7. Yarışmada hazır kit kullanımına izin yoktur.
  8. Kasıtlı olarak piste zarar veren robotlar diskalifiye edilecektir.
  9. Deneme parkuru olmayacaktır.
  10. Yukarıda belirtilenler sadece “arazi” kategorisi için geçerlidir.

Pist Özellikleri


  1. Pist üzerinde, her biri ayrı puanda olacak şekilde 12 farklı etap bulunacaktır. Bu etaplarda kaya, rampa çıkış, köstebek çukuru, toprak tepe, rampa iniş, su, çamur, sürpriz bölüm-1, kum, tahterevalli ve orman (kozalak, çalı, çırpı) gibi engeller bulunacaktır. sürpriz bölüm-2, kum, tahterevalli ve orman (kozalak, çalı, çırpı) gibi engeller bulunacaktır.
  2. Pistteki bölümlerin genişliği 50 cm, boyu 60 cm olacaktır. (su bölümü 50x80 cm)
  3. Pist yapımında 20±2 mm siyah sunta malzeme kullanılacaktır.
  4. Köstebek çukurun da bulanan delikler 10-12 cm aralığında olacaktır.
  5. Toprak tepenin yüksekliği 20 cm olacaktır. Toprak tepenin üstü düzleştirilecektir.
  6. Tahterevallinin tam ortasındaki desteğin zeminden yüksekliği 22 santimetre olacaktır. Tahterevalli tek parça şeklinde, 58 cm boyunda, 45 cm genişliğinde konumlanacaktır.
  7. Su derinliği 5 santimetre olacaktır. Robotun tüm tekerlekleri suyla temas etmek zorundadır.
  8. Pist içindeki bölümler 7 santimetrelik suntalar ile bölünmüştür.

Robot Özellikleri


  1. Robotlar otonom olmak zorunda değildir, herhangi bir cihazla kablosuz kontrol edilebilir.
  2. Kablolu kontrollerin sağlandığı robotlar yarışma için kabul edilmeyecektir.
  3. Robotların ağırlık ve boyutlarında bir sınırlama yoktur. Robotlar pist ölçülerini aşmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Piste zarar vermemelidir.

Ceza ve Puanlama Sistemi


  1. Etap puanlamaları şu şekilde olacaktır
    • Kaya: 50 Puan
    • Rampa Çıkış: 100 Puan
    • Köstebek Çukur: 100 Puan
    • Toprak Tepe: 150 Puan
    • Rampa İniş: 100 Puan
    • Su: 250 Puan
    • Çamur: 250 Puan
    • Sürpriz Bölüm-1: 200 Puan
    • Sürpriz Bölüm-2: 200 Puan
    • Kum: 100 Puan
    • Tahterevalli: 400 Puan
    • Orman: 100 Puan

    Toplam 2000 puan üzerinden hesaplanacaktır.

  2. Yarışma sırasında en çok puanı en kısa sürede toplayan robot, yarışmayı birinci olarak tamamlar. Eğer puanlar aynı ise yarışmacıların yarışmayı bitirme sürelerine bakılır.
  3. Yarışma alanındaki robotlar, engeli geçemediği bölümlerde 30 saniye süre cezası ve engelden 0 puan alır. Yarışmacı, robotunu diğer engelin başlangıç noktasına koyar. Bu müdahale, bir müdahale hakkını kullanmaya sebep olur.
  4. Yarışma esnasında robotun teker sayısının yarı veye yarıdan fazla tekerleğinin çıkması,
  5. Pist dışına çıkan robot, kendi imkânları ile yarışa geri gelemez ise yarışmacı, robota müdahale eder. Müdahale olana kadar süre devam eder; müdahale anında süre durdurulur, yarışmacı başlayana kadar süre işlemez. Bu müdahale -200 ceza puanına ve bir müdahale hakkının kullanılmasına sebep olur.
  6. Yarışma etaplarını, kestirme yoldan geçmek ya da robotun bir kısmı pist dışındayken geçmek o engelin tamamlanmadığı anlamına gelir. Bu durumda robot, yarışma hakeminin kararı ile o engelin en başından tekrar başlatılır. Bu durum için 100 ceza puanı uygulanır. Tekrarlanması durumunda o engelin geçilemediği kabul edilir.
  7. Yarışma puanlaması kurallar ve cezalar çerçevesinde gerçekleşir. Hakemler yarışma esnasında engellerin doğru geçilip geçilmediği hakkında inisiyatif alabilir.

Tüm itirazlar hakem koordinatörlerine yapılacaktır. Bu itirazlar yazılı şekilde sunulmalıdır.

Tüm kategoriler ile birlikte bu kategoride de “Kategori üstü kurallar” geçerlidir.

Pist Resimleri


Detaylı bilgi, soru ve görüşleriniz için: bkrobotics@kulturokullari.com