ROBOLUTION’18 başladı...

ROBOLUTION’18 başladı...

28.04.2018

10 yıla yakın bir süredir elektronik, mekanik, robotik kodlama ve yazılım geliştirme alanında Türkiye genelinde önemli üniversitelerin de katıldığı birçok yarışmada kentimiz adına ciddi başarılara imza atan Özel Bursa Kültür Okulları’nın ulusal ölçekte düzenlediği robot festivali (ROBOLUTION’18) başladı. “Türkiye’deki robotların kalbi Bursa Kültür’de atıyor” sloganıyla Özel Bursa Kültür Okulları Özlüce Kampüsü’nde başlayan ROBOLUTION’18, ülkenin önemli üniversitelerinin yanı sıra, meslek liseleri ve ortaokullarından gelen katılımcıları ve 300 civarı robotu ağırlıyor.

ROBOLUTION’18 programına Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Model Fabrika Direktörü Engin Üçkardeş, Microsoft Türkiye Eğitim Direktörü Dr. Anıl Çekiç başta olmak üzere elektronik, mekanik, robotik kodlama alanına meraklı çok sayıda öğrenci katıldı. 28-29 Nisan tarihleri arasında mini sumo, çizgi izleyen ve arazi kategorilerinde gerçekleşecek yarışmalarda; ODTÜ, Süleyman Demirel Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi’nden gelen yarışmacılar da yer alacak.

“BURSA’DA BU ÖLÇEKTE BİR ÇALIŞMA YOK”

Programın açılışında konuşan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut, Bursa Kültür Okulları olarak elektronik, mekanik, robotik kodlama ve yazılım alanlarında uzun yıllardır çalıştıklarını ve bu etkinliğin de bu çalışmaların sonucu oluğunu söyledi. Bulut, “ROBOLUTION’18, uzun bir sürecin sonu. Merdivenin son basamakları gibi düşünebiliriz. Arkadaşla uzun yıllardır büyük emekler sarf ettiler. Şu anda Bursa’da bu ölçekte bir çalışma yok. Sayıları 100’lü rakamları bulan katılımla yarışmalar yapıldı. Etkinliğimiz ilk defa düzenlenmesine rağmen büyük rağbet var. ROBOLUTION’18, 300 civarı robotun başvuru yaptığı, özgün ve nitelikli bir yarışma” dedi.

“GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLER İÇİN NE YAPILSA AZDIR”

Geleceği gençlerin şekillendireceğini vurgulayan Bulut, sözlerini şöyle tamamladı: “Geleceğimizin teminatı gençler için ne yapılsa azdır. Bizler bu kadarını yaptık. Sizler büyüdükçe daha nitelikli daha özgün işler yapacaksınız, buna inanıyorum. Hayat tekâmül ederek, olgunlaşarak devam ediyor. Bize dünyada cenneti yaşatan gençlerimize teşekkür ediyorum.”

“ÜRETİMDE BİR DÖNÜŞÜM VAR”

BTSO Model Fabrika Direktörü Engin Üçkardeş, Bursa’da böyle önemli bir organizasyonu görmekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti. Üçkardeş şunları söyledi: “Üretimde bir dönüşüm var, klasik üretim metotları değişiyor ve dönüşüyor. Bizler de BTSO olarak buna uygun projeler hayata geçiriyoruz. Sizin gibi kurumların da bu dönüşümlere uygun projeler üreterek bizlere destek vermesini önemsiyoruz. Otomotiv, makine, tekstil ve metal gibi Bursa’nın önemli üretim alanlarının dünyanın gelişen teknolojik düzeyine uygun olarak raylı sistemler, havacılık ve savunma, nano teknoloji, kompozit malzemeler gibi alanlara doğru yükselerek dönüşüyor.”

“GELECEKTE YARATICILIKLA ALAKALI OLAN İŞLER DEĞER KAZANACAK”

Açılış programında konuşan Microsoft Türkiye Eğitim Direktörü Dr. Anıl Çekiç de böyle yarışmaların heyecan verici olduğunu ve Bursa Kültür Okulları’nın bu anlamda önemli bir işe imza attığının altını çizdi. Çekiç sözlerini şöyle devam etti: “Sürekli okulları ziyaret ediyorum. Geleceğin dünyasında fark yaratacaksak dünyayı iyi takip etmemiz ve bu gelişen teknolojileri kaçırmamamız gerekir diye konuşuyorum öğrenci arkadaşlarımla. Bizim çocukluğumuzda robotları TV’de izlemiştik. Artık çok başka bir dünyada yaşıyoruz. Gelecekte ne yapacağınızı doğru planlayın. Meslek seçiminde robotların yapamayacağı meslekleri seçmeye özen gösterin. Çünkü gelecekte robotlar neredeyse her şeyi yapacak ama robotların duygusu ve hayal gücü olmayacak. İşte burada devreye tasarım, yaratıcılık, hayal ve düşünce gücü kavramlar giriyor. Yaratıcılıkla alakalı olan işler değer kazanacak ve bu işler ilelebet kalacak.”

“ROBOTLARIN HAYATIMIZA GİRMESİ ENGELLENEMEZ BİR SÜREÇ. ONA GÖRE POZİSYON ALMALI”

Çekiç şöyle devam etti: “Büyük firmalar iş gücü ucuz diye üretimlerini Çin’e kaydırmışlardı. Ancak şimdi bazıları Almanya’ya dönüyor. Çünkü robotlar devreye girdi ve artık insana ihtiyaç kalmadı. Kas ve fizik gücü işlerin çoğu 2025’lerde robotlara devrolacak ve insanlar buralardan maalesef ekmek yiyemeyecekler. Robotların hayatımıza girmesi engellenemez bir süreç. Meslekler değişecek. Şoförsüz arabalar gelecek. Temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi, bankada gişe memuru gibi meslekler robotlara devrolabilecek. Robotların devreye girdiği bu süreçle mücadele edemezsiniz. Burada kendimize avantaj sağlayan fırsatları bulmalı, ona göre pozisyon almalı ve geleceği ona göre şekillendirmelisiniz.”

“ROBOTİCS VE YAPAY ZEKÂDA HERKES SIFIR NOKTASINDA. GERİ KALMADIK. TAM ZAMANI.”

Ülke olarak teknoloji anlamda geri kaldığımızı düşünmüyorum diyen Çekiç, şu an tam zamanı olduğunu vurguladı. Çekiç sözlerini şöyle noktaladı: “Robotics yapay zekâ ve algoritma için herkes için sıfır noktasında. Geri kalmadık. Şu an tam zamanı. Ancak bu süreci ıskalamamak gerekiyor. Böle yarışmalar bu açıdan çok önemli. Bu yarışma sizlerin hayal gücüyle orantılı. Kendimizi bu anlamda geliştirmeliyiz kendimizi ki fark yaratalım. İlerde fark yaratamaz ve sıradan insanlar oldursak yerimizi önümüzdeki dönemde robotlar alacak. Elektroniği biz hayal gücümüzle besleyerek önümüze yeni fırsatlar açacak bir şekilde düşünürsek büyük fırsat açılacaktır önümüze. Ancak sadece kullanıcı olarak kalırsak başkaları bunları yapacak bizler de onu kullanan sürüden biri olacağız.” Konuşmaların ardından BTSO Model Fabrika Direktörü Engin Üçkardeş ve Microsoft Türkiye Eğitim Direktörü Dr. Anıl Çekiç’e teşekkür plaketleri takdim edildi.

ÖDÜL TÖRENİ 29 NİSAN PAZAR GÜNÜ

Açılışın ardından ROBOLUTION’18, mini sumo 1 ve 2. etap yarışmaları ve çizgi izleyen eleme turu yarışması ile devam etti. ROBOLUTION’18, 29 Nisan Pazar günü mini sumo 3.etap, mini sumo final maçları, arazi robot ve çizgi izleyen final yarışmaları ile sonlanacak. 17.00-18.00 saatleri arasında düzenlenecek ödül töreniyle ROBOLUTION’18’in kazananları ödüllendirilecek.